Nekada i danas

Crtice iz povijesti pobožnosti gospi fatimskoj u našoj župi

Početak 1969.

Godine 1969. dobili smo kip Fatimske Gospe, koji je blagoslovljen u samoj Fatimi na mjestu ukazanja Majke Božje.

 

Vjernici svakoga dana, a osobito o Gospinim blagdanima rado se kupe i mole kod ovoga bijeloga kipa Majke Božje. Često je poticao roditelje poslije krštenja da dođu podno kipa Gospi Fatimskoj i svoje dijete prikažu majci i stave pod njezinu zaštitu već od prvih dana djetetova života.

 

Iz oproštajnog pisma župljanima prilikom umirovljenja mons. Marko Majstorović, župnik, je napisao:

 

Od svoje najranije mladosti posvećen sam Presvetom Srcu Isusovu i njegovoj Bezgrešnoj Majci. Ona me je kroz čitav moj život majčinski štitila i svojim zagovorom pratila sva moja svećenička nastojanja i nadanja. I sada kad odlazim iz ove župe u kojoj sam najveći dio svoga svećeništva proveo i Vama posvetio: Stavljam u Presveto Srce Isusovo i Bezgrešno Srce Marijino sebe i svakoga od Vas, zajedno s novim župnikom i duhovnim pomoćnikom, koji će nastaviti s Vama hod prema Domovini u kojoj više nema suza, patnja i boli, nego vječna sreća i radost kojoj kraja neće biti.

 

 

«Marijanska svetišta u Slavoniji» 

 

Dragi prijatelji "Glasa sela", naš list je od početka svog izlaženja uzeo za program: U najširem smislu obrađivati sva područja života naših obitelji, koje žive u selu ili u gradu i doprinositi da se selo i grad jednako vrednuju.

Nitko ne može zanijekati, a da je vjerski život usko povezan s najvećim dijelom Hrvatskog naroda, a povijest - stradanja i nadanja uz Presvetu Bogorodicu Djevicu Mariju Majku Kristovu i Majku svih kršćana.

Slavonija je bila stoljećima posuta drevnim samostanima koje je zbrisao vihor turske najezde i drugih nedaća. Ipak su ostali trajni izvori utjehe i snage za kršćanski puk - Gospina svetišta - velika i poznata, kao i mala gotovo nepoznata, u cijeloj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a napose u našoj Slavoniji i Srijemu.

Zato smatramo opravdanim da glavninu ovog broja - uoči Blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo (Veliku Gospu) - posvetimo Gospinim svetištima u našoj Slavoniji. Nismo uspjeli obuhvatiti sva svetišta u Slavoniji a posebno ne u Baranji i Srijemu, nadamo se da ćemo to moći u kojem od sljedećih brojeva. Godina 2000.-ta je Jubilarna godina u kojoj zahvaljujemo Bogu za dva milenija Kristove prisutnosti u svijetu i blagotvornog djelovanja kršćanstva na ovoj Zemlji.

Svi osjećamo potrebu za jednom ozbiljnom duhovnom obnovom. U Gospinom svetištu na Trskom Vrhu stoji natpis: "Maria, Origo mundi melioris". - "Marija - Početak boljega svijeta."

Sigurno će na svim hodočasničkim mjestima, Marija Majka dobrog savjeta svakom hodočasniku reći u dubini srca baš ono što svakom pojedincu najviše treba.

Nadamo se da će stari prijatelji «Glasa sela» i hodočasnici, koji dolaze u Gospina svetišta "otkriti" u "Glasu sela" list koji bi mogao po zagovoru naše Gospe - donijeti više svjetla i vedrine u naše obitelji.

Neka doista naša hodočašća doprinesu stvarnoj duhovnoj obnovi našeg Hrvatskog naroda.

Sve hodočasnike i sve drage prijatelje našeg lista srdačno pozdravlja

Marko Majstorović

 

iz «Glas sela» (44/2000.): riječ urednika

Adresa: E.Kumičića 16, 
35000 Slavonski Brod
Tel./faks.: 035/410-559; 
mob: 091/5360512
E-mail:
zupaduhasvetog@gmail.com
Župnik: vlč. Florijan Kvetek
Župni vikar: vlč. Petar Maskaljević

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA TOKOM GODINE

Ponedjeljak: Neradni dan
Utorak: 9:00-12:00 i 16:00-18:00
Srijeda: 9:00-12:00 i 16:00-18:00
Četvrtak: 9:00-12:00
Petak: 9:00-12:00 i 16:00-18:00
Subota: 9:00-12:00

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA TIJEKOM LJETA

Ponedjeljak: Neradni dan
Utorak, četvrtak i subota:
9:00-12:00
Srijeda i petak: 16:00-17:30

ŽUPNI URED

Kontakt
Često postavljana pitanja