Nekada i danas

Ususret proslavi zlatnog jubileja župne zajednice (1)

Od najranijih početaka života na ovom našem Posavskom prostoru prisutno je i kršćanstvo. Brodsku župu Presvetog Trojstva preuzimaju biskupijski svećenici sredinom osamnaestom stoljeća. Župa je posvećena sv. Stjepanu kralju, a od 1977. patron je te župe Gospa od brze pomoći.

Naselje se nalazilo uz Savu koja je i granica s Bosnom. Polako se naselje razvijalo u središte trgovačkog, industrijskog i kulturnog života. Razvojem industrije i otvaranjem tvornica pod današnjim nazivima „Đuro Đaković“ i „Slavonija DI“, počinju se u Brod doseljavati sve veći broj mladih obitelji iz okolnih slavonskih sela, ali se počinju doseljavati i obitelji iz Bosanske Posavine napose poslije drugog svjetskog rata.

Fenomen obilježavanja ulica i pojedinih dijelova na osnovi naziva koja su često postali slučajno, nije nešto što bi karakteriziralo razvitak Broda u najširem smislu. Ima, međutim, građevina iz prošlosti koji su odavno izčezle, dok se njihov naziv uspio očuvati kroz desetljeća. Na mjestu gdje je danas upravna zgrada Sekcije za popravak kola i lokomotiva, nalazila se nekad, po pričanju, gostionica „Mali Pariz“ koju je otvorio neki povratnik iz Francuske. Mnogi poslovni ljudi, pa i oni građani iz tkz. elite starog brodskog društva, provodili su tu dane i noći uz domaći rizling, gurmanske mezetluke i kartanje. Po nazivu te gostionice čitavo je naselje prozvano Mali Pariz, pa se i danas tako zove. Svoje najstrašnije dane doživjelo je tijekom II svjetskog rata kada je bombardiranjem gotovo uništeno.

Život u gradu Slavonskom Brodu počima da se snažno razvija, i pastoralne prilike i potrebe su zahtijevale nove poduhvate.

Brod je do 1961.godine imao samo jednu župu i franjevački samostan s crkvom. Tada nesebičnim zalaganjem do tada jedinoga brodskog župnika mons. Vida Mihaljeka, počinju se otvarati nove župe i graditi nove crkve i župni stanovi s dvoranama za vjeronauk i okupljanje mladih.

U Vatikanu je započeo Drugi vatikanski sabor, novo proljeće, novi Duhovi u Crkvi. Za vrijeme trećega zasjedanja ovoga sveopćega Sabora biskup Stjepan Bauerlein otvara novu župu 1.lipnja 1964. godine a nebeski zaštitnik je Duh Sveti. Granice su nove župe ove: područje grada Slav. Broda, koji leži sjeverno od željezničke pruge Zagreb-Beograd, između Vinogradske i Partizanske ulice (Osječke), te na sjeveru dosadašnja granica župe Slav. Brod – Podvinje.

Vjernici su sa oduševljenjem prihvatili osnivanje ove župe, jer su bile stvarne potrebe, da se između autoputa i željezničke pruge formira nova župa. U maloj kapelici koja je imala svega 30m2, počeli su se okupljati vjernici na sv. Mise, a djeca i mladi na vjersku poduku.

Napisao je Grga Kruljac svoje sjećanje 1967. god. na početke života nove zajednice slijedeće:

„U mojoj 66 godini života potakla me je moja savjest da napišem o postanku Crkve Duha Svetoga u "Malom Parizu" na sjevernom dijelu grada Slav. Broda. Još godinu 1964. držalo se je u tajnosti, ali se čula neko vrijeme nekoja riječ, od neke kuće u Malom Parizu da će biti crkva. Nije prošlo ni 14 dana iz Đakova došao je sa svojom pratnjom preuzvišeni gosp. biskup [Stjepan Baurelen] i par okolnih svećenika. Narod je saznao tako da je u času bila puna crkva i dvorište. Posvetu i sv. misu kao i propovijed održao je sam preuzv. gosp. biskup. On je u uvodnoj svojoj riječi između ostalog rekao i ovo: "Draga moja braćo i sestre, nikada u mom životu nisam bio ovako dirnut kao sada. Iako smo radili u tajnosti vi ste evo došli i napunili ovu kuću i dvorište koje će biti vaša crkva. Ja sam kupio ovu kuću zato što sam osjetio da je vama starijima i vašoj djeci dosta daleko ići u župnu Crkvu ili kod fratara i prijeti vam opasnost kad prelazite preko ove duple pruge i to sam želio baš u ovoj četvrti di se najviše nalazi radnička klasa". Na koncu je rekao: "Imat će te svog župnika, nemojte da on bude sam, barem nediljom da vas bude ovako puna crkva".

Po završetku sv. mise peuzvišeni je bio jako raspoložen i razgovarao je sa narodom, ali se čulo šaptanje da biskup nije rekao tko će biti župnik, a ja sam slobodno nastupio i rekao: "Preuzvišeni gosp. biskupe sve ste lijepo rekli, ali niste rekli ko će nam biti župnik". On se nasmijao iz dubine srca i metnuo ruku meni na rame i rekao: "Prijatelju dragi, evo dosadašnji kapelan Rajko". Ja sam sklopio ruke i rekao: "Fala Bogu imat ćemo dobrog župnika". On se opet nasmijao i rekao: "Ja mislim i znam koga sam Vam dao.“

Vlč. Rajko se odmah dao na posao oko rasta žive Crkve – župne zajednice, kao i oko dobivanje dozvola za gradnju župne crkve, koja je neophodno bila potrebna. Veliki dio vjernika stajao je vani pred kapelicom na kiši ili snijegu, a lijeti na župnom dvorištu. Sestre Uršulinke dolaze održavaju vjeronaku, vode brigu oko kapelice, pripreme za sakramente.

Grga Kruljac, željezničar

Adresa: E.Kumičića 16, 
35000 Slavonski Brod
Tel./faks.: 035/410-559; 
mob: 091/5360512
E-mail:
zupaduhasvetog@gmail.com
Župnik: vlč. Florijan Kvetek
Župni vikar: vlč. Petar Maskaljević

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA TOKOM GODINE

Ponedjeljak: Neradni dan
Utorak: 9:00-12:00 i 16:00-18:00
Srijeda: 9:00-12:00 i 16:00-18:00
Četvrtak: 9:00-12:00
Petak: 9:00-12:00 i 16:00-18:00
Subota: 9:00-12:00

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA TIJEKOM LJETA

Ponedjeljak: Neradni dan
Utorak, četvrtak i subota:
9:00-12:00
Srijeda i petak: 16:00-17:30

ŽUPNI URED

Kontakt
Često postavljana pitanja